Det å vaske en stekeovn kan virke som en slitsom rengjøringsoppgave…

Vi har derfor laget en liste med 4 enkle tips og triks til å vaske stekeovnen uten sterke vaskemidler. Gjør det selv og nyt en skinnende ren ovn!

Rengjøring av ovnen er ikke en hyggelig aktivitet, men det er nødvendig å gjøre matlaging og hjemmebaking til en ekte nytelse. Heldigvis finnes det raske måter å rense ovnen – både helt naturlige metoder og ved hjelp av innkjøpte rengjøringsmidler. Hvordan gjør du rengjøring av ovnen enklere? Les våre tips.

Hvor skal du starte? Tips før vask av ovn.

  1. Sørg for at du har: natron, sitroner, bakepulver, eddik.
  2. Alltid rengjør ovnen når den er kald. Som du godt vet, kan varme overflater være farlige – berøring av dem kan forårsake brannskader.
  3. Sikre ovnen og dens omgivelser på en slik måte at det ikke dannes nytt smuss under rengjøring. Tørkepapir er perfekt, men du kan også bruke gamle aviser eller en klut.
  4. Trekk ut brettet og ristene. Disse elementene renses best separat. Bløtlegg dem i varmt vann med litt oppvaskmiddel. Etter et par minutter er det nok å vaske begge med en svamp, og alt smuss vil lett løsnes.
  5. Sikre hendene. Selv om du bruker giftfrie produkter, kan du kutte deg selv eller skade huden din. Bruk gummihansker når du rengjør ovnen.

Skru opp varmen!

Det er viktig at man holder stekeovnen rent, da fastbrent fett og matrester kan være brannfarlige, og kan påvirke smaken til maten du steker. For de fleste flekkene i stekeovnen som virker umulig å kvitte seg med, er det varmen som gjør susen. Det anbefales å varme opp ovnen til ca. 50 grader for å løse opp fastbrente flekker. Når ovnen er avkjølt, fjerner du skitten med en våt klut og et vanlig oppvaskmiddel.

Eddik

Eddik er en must have når det gjelder rengjøring. Bland den med vann og spray veggene i stekeovnen. Bruk gjerne en sprayflaske. Sett så ovnen på 50 grader og la den stå i 20-30 minutter. Tørk deretter overflaten i ovnen av med en fuktig klut eller svamp. Så enkelt er det!

Bakepulver

Bakepulver og lunkent vann er alt du trenger for å få en skinnende ren ovn. Da spruter du først godt med vann over flekkene og fordeler bakepulver oppå de våte områdene. La det virke litt. Spar ikke på bakepulveret – det er mye bedre å helle for mye enn for lite! Tørk av med tørkepapir eller en klut.

Sitron

Kjøp en sitron eller to. Skvis ut saften fra dem opp i en bolle med lunkent vann og sett den inn i stekeovnen på cirka 50 grader. (én sitron til 5 dl vann) La bollen med sitronløsningen stå i stekeovnen i et par timer.

Etter at den har stått en stund, ta bollen ut og vask ovnen med vann og såpe. Det er superenkelt å fjerne smuss og flekker som kan være i ovnen, og du trenger ikke engang å anstrenge deg mye. Bruk gjerne en svamp eller en klut. Du kan også rengjøre mikrobølgeovnen på samme måte 🙂

OBS! Syren i sitron har både antibakterielle og antiseptiske egenskaper, noe som gjør at du trygt kan erstatte sterke kjemikalier med sitron. Dette er også bra for miljøet, da sitron ikke er like skadelig som de kraftigere rengjøringsproduktene som selges i butikken.

4 små tips til hvordan du tar vare på ovnen etter rengjøring

  1.  Ovnen bør rengjøres etter hver bruk.
  2. Fastbrent mat, matrester og fett er lettest å fjerne så snart de viser seg.
  3. Ikke rush. Mest tilsmussing skyldes uforsiktig innsetting eller fjerning av bakevarer. Langsomme og forsiktige bevegelser vil tillate deg å kontrollere situasjonen og forhindre at mat ved et uhell søles inn i ovnen eller ekstremt smertefulle brannskader.
  4. Hvis du ikke vet hvordan du rengjør ovnen eller rett og slett ikke liker å gjøre det, bruk alltid en tildekket ildfast form.

Oppsummering

Noen ganger er smuss bare matrester som forsiktig kan fjernes med en klut. Andre ganger spiller gamle, brente flekker inn, som ikke er så enkle å håndtere. Derfor er det umulig å utvetydig svare på hvordan du rengjør en brent ovn. Husker du på det under vanlig, rutinemessig rengjøring, vil du takle det uten store problemer. Alt du trenger å gjøre er å bruke grunnleggende metoder som vann og eddik.

Problemet dukker opp når du har å gjøre med gamle flekker. Hvis naturlige metoder svikter deg eller du vet at det ikke er nok for deg, bruk da kjemiske preparater. Takket være dem kan du bli kvitt skitt på en raskere og mer effektiv måte.

Godt å vite

Husk imidlertid at hvis du går tilbake til vanlig rengjøring, vil naturlige hjemmemetoder være nok for deg. Fordelene deres er større sikkerhet, så vel som mangelen på en ubehagelig lukt. Alt dette gjør regularitet til den desidert beste metoden. Takket være det vil det ikke vises spesielt vanskelige flekker, noe som selvfølgelig vil gjøre det mye lettere å holde ovnen helt ren.